Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Radyo Arguvan ve Arguvan Haberleri Sitesi
Pazar, 05 Eylül 2010
Advertisement

Reklam
Yeri
Anasayfa arrow Demokrasi
Üç Karanfil´e anma

ImageDeniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 37. yıldönümünde anılacak.
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 37. yıldönümü olan yarın (6 Mayıs) mezarları başında ve İstanbul'da düzenlenecek çeşitli etkinliklerle bir kez daha anılacak.

Ankara, Karşıyaka Mezarlığında düzenlenen anma etkinliğine, bazı milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrencilerin katılması beklenirken, Gezmiş ve yol arkadaşlarının avukatı Halit Çelenk ile katılımcı grupların temsilcilerinin kısa birer konuşma yapmaları bekleniyor. Konuşmaların ardından her yıl olduğu gibi bu yıl da, “üç karanfil anısına” mezarlara yanan sigaralar ve karanfiller bırakılacak.

68 VE 78’LİLER DE MEZARI BAŞINDA OLACAK

Devrimci 78’liler Federasyonu ile 68’liler Dayanışma Derneği, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 37. yıldönümünde Ankara Karşıyaka Mezarlığı'ndaki mezarları başında anma etkinlikleri düzenleyecek. İlk olarak saat 12.00’da Karşıyaka Mezarlığı 2 No’lu kapı önünde toplanılacak. Saat 12.30’de ise mezarı başında Anma Töreni düzenlenecek.
Devrimci 78’liler Federasyonu’ndan yapılan anma çağrısında ise, “6 Mayıs 1972’de darağaçlarında son soluklarında bile devrime ve sosyalizme olan bağlılıklarını haykıran önderlerimizin devrimci düşünceleri ilk gün sıcaklığında yüreğimizde, bilincimizde, vicdanımızda yaşadı, yaşıyor… Askeri faşist darbelerle hesaplaşma ve darbecilerin işledikleri suçlar için halka hesap vermesini sağlama mücadelesinin bir parçası olarak, Denizleri idam sehpalarına çıkarıp katledenleri bir kez daha lanetleyeceğiz” denildi.

İSTANBUL’DA GENÇLİK ÖRGÜTLERİ DOLMABAHÇE’YE YÜRÜYECEK

Gezmiş ve yol arkadaşları, idam edilişlerinin 37. yılında İstanbul’da da çeşitli etkinliklerle anılacak. Bazı gençlik örgütleri, 6 Mayıs Çarşamba günü saat 17.30’da Taksim’de bulunan Atatürk Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek, buradan Dolmabahçe’ye yürüyecek.

37 YIL ÖNCE İDAM EDİLDİLER

68 kuşağının devrimci gençlik önderleri olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için verilen idam kararı, 6 Mayıs 1972 yılında yerine getirildi. İnfazlar sabaha karşı 01.25’te başladı, 05.20’ye kadar devam etti. İlk olarak Deniz Gezmiş’in cezası infaz edildi. O'nu Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamları izledi. Sesini ilk defa 10 Ocak 1971 tarihinde İş Bankası Ankara Emek Şubesi soygunuyla duyuran Deniz Gezmiş ve arkadaşları, ideolojik nedenlerle kaçırdıkları dört Amerikalı için 400 bin dolar fidye istemişlerdi.

İdamlarından önce son söz olarak, “Yaşasın Marksizm-Leninizm’in yüce ideolojisi! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Kahrolsun Emperyalizm” diye slogan attılar.


 

Okunma: 358
Yorumlar (0)

Yorum yap
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
Kısalt | Uzat

busy
 

Demokrasi...

Logolar
 
www.radyoarguvan.com sadece internet üzerinden yayın yapmaktadır.
© 2006-2010 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz.
Yazılım ve Sistem Yönetimi: Joomla&Bozan