Image

ImageGayrı bu dert bana oldu arkadaş
Tabibe gerek yok biz dertleşiriz
O bana bir bacı ben ona gardaş
Oturur baş başa biz halleşiriz

Derdim beni bu canımdan bezdirir
Derman için diyar diyar gezdirir
Gurbet elde ezim ezim ezdirir
Bir kırık saz ile biz dilleşiriz

Derdim çaresizdir söyler ağlarım
Gazel döker oldu gönül bağlarım
Kar kapladı erimiyor dağlarım
Gözüm yaşı ile biz selleşiriz

Bu dert başka derdi getirmez ise
Yaram daha fazla batırmaz ise
ERHAN´ı genç yaşta götürmez ise
Sazımın teliyle biz söyleşiriz

Diyen Aşık Erhan 12/02/1953 tarihinde Arguvan ilçesine bağlı Karahüyük köyünde doğdu. Kararahöyük köyüne pazar yeri kurulması nedeniyle evleri istimlak edilince İsaköy’e bağlı Karakaya mezrası’na göçtüler. Mezranın Karahüyük Köyüne  daha yakın olmasından dolayı  Aşık Erhan´ın Karahüyüklü olduğu da söylenir. Aynı zamanda Karakaya Mezrası Arguvan türkülerinin harman yeri olan eski adı ile Halpuz  Mahallesinin yakınında bulunmaktadır. Verimli arazisi bulunan mezranın halkı eğitim ve öğretime gerekli önemi vermiş  çok sayıda üniversite mezunu kişisi bulunmaktadır.
Aşık Erhan bu mezrada Yusufoğulları´ndan Ali´nin torunu Mehmet Ali´nin oğludur. Annesi İsa köyünde  Hasan ve Aşur´un kızı  Ayşe´dir. Asıl adı Erhan YILMAZ olan şair, şiirlerinde  kendi ismi olan Erhan´ı mahlaz olarak kullanmaktadır.
Özellikle “Arguvan Ağzı” türkülerini  söyleyen Erhan Yılmaz ayrıca Anadolu´nun çeşitli yörelerine ait halk türkülerini de en iyi şekilde söyleyen halk müziğinin usta sanatçısıdır.
Erhan YILMAZ  İlkokul çağlarında ( 9-10 yaşlarında iken) ağabeyleri olan  Ali ve Sadık YILMAZ´dan  bağlama çalmasını öğrenir. İlkokulu kendi ilçesi Arguvan İlçe merkezinde, Ortaokul tahsilini Van ilinin Atatürk   ortaokulunda bitirerek , lise tahsilini Malatya il merkezinde  Malatya Lisesinde (Turan Emeksiz Lisesi)  1970 yılında tamamlar. Lise tahsilini yaparken çeşitli müsamerelere sazı ve sesi ile katılır. Malatya´nın ünlü sanatçılarından Sami KASAP ve Selahattin  ALPAY´a  başbağlama olarak eşlik eder. 1970 yılında Ankara´ya yerleşen şair ve Müzisyen Erhan YILMAZ  Profesyonel  bağlama sanatçısı olarak  Bircan PULUKCUOĞLU, Bedia AKARTÜRK ve Emine KOÇ gibi TRT´nin birçok sanatçısına 1970-1973 yıllarında başbağlama olarak eşlik etti. Yurtiçinde, yurtdışında (Almanya, Hollanda) birçok konserler verdi. TRT Ankara Radyosu ve Televizyonları ile birçok yerel radyo ve televizyonlarında programlar yaptı. 1974 yılında  Et ve Balık Kurumu´nda çalışma hayatına başlayan  Erhan YILMAZ 1980 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü´nün  müzik bölümünü bitirdi. Aynı yıl müzik öğretmeni olarak Edirne Lisesine atanması yapıldı. Ancak bu görevden istifa ederek eski işine geri döndü. 1986 yılında beri Ankara´da Türkiye´nin verimlilik  merkezi olan Milli Prodüktivite Merkezi´ne girdi ve hala
görevdedir.
Hayatı müzikle iç içe olan  Erhan YILMAZ halk müziği tarzında şiir yazmaya  başlamıştır. Doğduğu büyüdüğü yöreden uzak kalan şairin; köy yaşamına, sıla  özlemine ve hasretine, çileli köy yaşamına, yoksulluğa, çaresizliğe ve kimi zaman vurdumduymazlığa dair çok sayıda şiiri bulunmaktadır.

Kavun karpuz Kesirik´te Çermik´te
Morhamam´ı düşünelim birlikte
Hoşgörüyle sevgi ile dirlikte
Dolu içe demlenesin köylerde

ve
Kış yarıda buğday bulgur toplanır
Kılık değiştirip yüzler saklanır
Teneke çalarak biraz oynanır
Gelenekle olur köyde yaşamak

Diyen Aşık Erhan´ın uzak kaldığı yöresinin çileli yaşamını  özlem dolu duygularla
yazdığı bir şiirinde

Diyarı gurbette keyfim yetse de
Özlüyorum ben sılama hasretim

Mezarım üstünde otlar bitsede
Köyüm bana ben köyüme hasretim

Şahrası, harmanı, honu düveni
Bağı, meyvesi var yoktur yiyeni
Köylümün var birbirine güveni
Köyüm bana ben köyüme hasretim

Paşa köyüm ağa köyüm bey köyüm
Yıkılmış evleri olmuş peğ köyüm
Üç-beş ihtiyarı kalmış sağ köyüm
Köyüm bana ben köyüme hasretim

Hatıra  ERHAN´ı yaşatır köyde
Köye dönmek için ok olmuş yayda
Kimse kalmamış ki gide de neyde
Köyüm bana ben köyüme hasretim

Erhan yılmaz hasret, özlem, sevgi dolu şiirlerini 1997 yılında “Yılmadan Yorulmadan” isimli 140 sayfadan oluşan kitabında bir araya getirmiştir.  Geleneksel halk şiirinin özeliklerini taşıyan şiirlerini 11 ve 8 hece ölçüsü ile yazmıştır. Kitabın bir bölümünde kendisinin Arguvan yöresinde derlemiş olduğu türkü sözleri bulunmaktadır.

Erhan Yılmaz’ın ikinci şiir kitabını Dr.Hasan Basri Kılıç hazırladı ve 2004 te yayınlandı Kitabın adı ‘Bıkmadan Usanmadan Arguvan’adır Kitapta Erhan Yılmaz’ın hayatı, anıları ve sonraki şiirleri yer almaktadır. Erhan Yılmaz tamamı Arguvan ezgilerinden olusan tam altı adet kaset çıkarmıştır Altıncı kasetini Dr. Hasan Basri Kılıç ile Eymir Köyü kültür evi yayarına yapmıştır.

Erhan YILMAZ´ın “Felek” isimli şiiri ile yazıma son veriyorum.

Küçük yaşta diyar gurbet gezerken
Ne bilirsin nerde ne yapar felek
Dallanıp ta budaklanam der iken
Bozgunculuk yapar işine felek
Od düşer sinene gülemen gayrı
Her dosttan halini soraman gayrı
Ana bacı gardaş göremen gayrı
Hasret koyar seni eşine felek
Garip elde derdin nedir bilinmez
Dağlar çepeçevre sıla görünmez
Dizde dermen olsa bile dönülmez
Kırar kollarını belini felek

Gurbet elde çaresizce gezersin
ERHAN çalar söyler yaran azarsın
Arguvan denince bağrın ezersin
Dar eder cihanı başına felek

Anlatım- Kaynak:Halil YAZGAN
Bilgi: www.radyoarguvan.com
www.radyoarguvan.com için hazırlanmış ve düzenlenmiştir…

 

By Radyo Arguvan

Radyo Arguvan 2006 yılından beri aralıksız olarak yayın yapan ve Arguvan'ı ve Arguvan kültürünü tanıtmayı kendisine esas görev olarak gören Web Sitesidir. Radyo Arguvan adında anlaşılacağı üzere, Arguvan Türkülerinin yayınlandığı bir Radyo Sitesidir. Arguvan Türkülerinin yanında Halk Türküleri ve Özgürlük Türkülerinede yer vermektedir. Kültür ve Sanatta Halktan yana Tavır koymayı benimsemiştir.

  • https://radyo1.radyo-dinle.tc:7041
  • Radyo Arguvan