Image

Image21 Mart, Nevruz ya da Newroz Orta Asaya’dan Ortadoğu’ya kadar bir çok halkın, yeni yıl/gün, baharın gelişi, karanlıktan kurtuluşun, aydınlık günlerin, yeni bir doğuşun, barış dostluk dayanışma sevgi ve tüm güzelliklerin sembolü, olarak kutladığı, tarihi insanlığın yaradılışına kadar zara, çok önemli bir “GÜN”dür !.

İnsanlık kendi tarihinde her zaman doğa ile ilişkilerini özel ve önemli kılmış, bu ilişkiye törensel bir şekilde yaklaşmış ve onu kutsamıştır. İyiye , güzele ve yeniye dair ne varsa onu en sevdikleri ile özdeşleştirmiştir. Kış aylarının durağan ve kasvetli havasından kurtulma, üretime geçebilecek, toprağı işleyebilecek, hareketsizlikten harekete dolayısı ile bereketin başlangıcı bir gündür Sultan-ı Nevruz.

Alevilerce Nevruz yeni yıl ve baharın başlangıcı ile beraber inançsal boyutta: Evrenin, Dünya’nın ve Ademin yaratılısının nurunu (Alevini) sembolize edilen Hz. Ali’nin hem doğum günü, hem de Hz. Fatima ile evlendiği, yaradılışın sevgi ve mutluluğun Alevlendiği bir gün olarak kutlar. Anadolu Alevi-Bektaşileri her Nevruz da, birbirlerini ziyaret edip barış dostluk sevgiyi mutluluğu paylaşırlar, akşamda “Nevruz cemi” yaparlar. Bahar çiçekleri ile süslenmiş, mumlarla aydınlatılmış cemevine canlar en temiz ve güzel elbiselerini giyerek gelirler. Günün anlamı, Sultan-ı Nevruz ve Hz. Ali hakkında muhabbet edilir. Gülbanklar, deyişler okunur, semahlar dönülür, canlar getirdikleri lokmaları paylaşır, şerbetler (dem) içilerek Nevruz Cemi yapılır.

Alevi-Bektaşiler Pirimiz Hacı Bektaş Veli’nin dediği gibi 72 millete bir gözle bakarlar ve insana değer verirler. Alevi-Bektaşi Cem’lerinde halkların kardeşliğine vurgu yapılır ve Nevruz’u bayram olarak kabul eden her halkın gerekçelerine saygı ile bakmak gerektiği konusunda toplum aydınlatılır.

Bir çok kültürde yeni yıl ve baharın başlangıcı olarak kutlanan Nevruzu, Kürt halkı aynı zamanda, Demirci Kawa’nın Zalim kral Dehhakk’a karşı başlattığı savaşı kazanmasının bayramı olarak kutlar.

Türkiye ve Türki devletlerde, ise nevroz yeni yıl ve baharın başlangıcı ile beraber Ergenekon’dan çıkış günü olarak kutlanmakta. Herkes için bayram olarak kutlanması gereken bu günü, Türkiye’de egemen güçlerin, düne kadar kutlamadıkları Nevruzu bugün milliyetçi bir anlayışla sadece Türklerin Ergenekon’dan çıkış günü “Türk Bayramı” olarak dayatması, ve Kürt halkının Newroz kutlamaları ülkede gerginlik aracı olarak görülmemesi, anlaşılır ve doğru bir yaklaşım değildir.

Bugün her türden aşırı milliyetçi bakış açısın yerine, insanlık değerlerini ve hoş görüyü öne çıkarmak, halkların kardeşliği ve barış ve dayanışmayı yükseltmek, ülkemizde yaşanan kimliksizleştirme, kişiliksizleştirme, Tek kimliği, tek ırkı, tek kültürü, tek inancı dayatan ve kaynağını Faşizmden alan anlayışlara karşı durmak her zamandan daha önemlidir.

Ülkemiz bugün her zamankinden daha fazla demokrasi, özgürlük ve hoşgörüye muhtaçtır, mecburdur. Nevroz-Nevruz halkların kardeşliği barış ve özgürlüklere varacağımız bir bayram olsun. Bu günü bayram kabul eden herkesin bayramı kutlu olsun.

By Radyo Arguvan

Radyo Arguvan 2006 yılından beri aralıksız olarak yayın yapan ve Arguvan'ı ve Arguvan kültürünü tanıtmayı kendisine esas görev olarak gören Web Sitesidir. Radyo Arguvan adında anlaşılacağı üzere, Arguvan Türkülerinin yayınlandığı bir Radyo Sitesidir. Arguvan Türkülerinin yanında Halk Türküleri ve Özgürlük Türkülerinede yer vermektedir. Kültür ve Sanatta Halktan yana Tavır koymayı benimsemiştir.

  • https://radyo1.radyo-dinle.tc:7041
  • Radyo Arguvan