Image

Image5 Aralık 2010 günü Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfında “Morbelikli” belgeseli ile ilgili etkinlik gerçekleştirildi.
Tanıtım kokteyli ve belgesel gösteriminin ardından Muharrem Temiz-Gülben Çelik dinletisinde Arguvan-Hekimhan türküleri seslendirildi.
 
Belgeselin yapımcısı Zeki Kaya ile yaptığım görüşmede, “Morbelikli belgeselinde; Muhammet, Aşıki ve Şah Sultan’ın yatır-türbe değil halk ozanı olduklarını, bununla birlikte ozanlık geleneğini yeni kuşaklara aktarmaya çalıştık dedi.
 
Belgeseli yapma düşüncesi nereden kaynaklandı? Belgesel ile anlatılmak istenen nedir?
 
1700-1800 yıllarında yaşamış olan halk ozanlarının öyküsü…
Derviş Muhammet, Aşıki ve Şah sultan…
Bunların şiirleri vardır ve şairdirler. Böyle değerlendirmek gerekir. Merkezi otoriteden uzakta yaşayan halk bunları yatır haline getirmiştir.
Zaman değişiyor, yeni kuşaklara ozanlığı kültürüyle birlikte tanıtmak gerekiyor. Yöreden ayrı yaşayan yurttaşlara yaşam biçimi içerisinde görsel ve kültürel bilgileri tazelemek amacıyla bu belgeseli yaptık.
 
ImageBelgeselin adı olan “Morbelikli” ne ifade ediyor?
 
Şah Sultan’a yörede verilen addır.
 
Belgeselin gösterim süresi, bu sürede anlatmak istediğinizi anlatabildiniz mi?
 
46 dakikadır.
Şah Sultan’ın Bozan’a gelirken konduğu yer, yurdu bugün kutsal görülüyor. İnsanlar inanırlar, inandıklarını da kutsallaştırırılar. Burada halka anlatmak istediklerimizi dile getirdik. Yöre ile ilgili bir ilk çalışma olması nedeniyle önemli görüyorum.
 
Yapımcı, yönetmen, öykü ya da senaryo…
 
Proje, senaryo, hazırlıklar, giysi, yer, ulaşım… Tüm işleri üstlendim. Dolayısıyla yapımcılığı gerçekleştirdim.
 
Belgeselin yapımında emeği geçenlerden söz eder misiniz?
 
Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü destek oldu. Ayrıca Ali Kılıç/Teknik Poliüretan San. Tic. A.Ş. Arguvan Belediyesi, Kaymakamlığı, çekim yapılan köyler, sanatçılar da destek verdiler.
 
ImageBelgeselde diğer emeği geçenlerden söz eder misiniz?
 
Muharrem Temiz (Müzik), Rıdvan Öztürk-Kemal Sert (Kameraman), Zeki Kaya (Yapımcı), Nihat Mürşitpınar (Yönetmen), Sevda Bülbül (Kurgu-Montaj)
Sıralama belgeseldeki akışa göre yazıldı.
 
Belgeselde rol alanlar ve canlandırdıkları kişilikler kimlerdir?
 
Nihat Mürşitpınar (Yöre İnsanı), Hüseyin Zülfikar (Hıdır), Hıdır Şahin (Memoş),
Sevim Özdemir (Yaşlı Kadın), Zeki Kaya (Babo Ahmet), Süleyman Öztürk (Alican), Zafer Yılmaz (Derviş Muhammet), Özlem Dede (Morbelikli), Gülben Çelik (Zeynep), Cevdet <!–more–>Çelik (Âşık-i Ahmet), Ahmet Yılmaz (Hıdır Ağa), Ahmet Yılmaz (Senem Ağa), Abdurrahman Yılmaz (Garip Ağa), Teslim Mansur (Eşkıya),
Köylüler: Süleyman Sayın, Rıza Kaya, Safiye Yılmaz, M. Ali Gültekin, Mahi Zülfikar, Sabır Kaya, Zekiye Yılmaz, Nazife Öztürk, Hatun Yılmaz, İlyas Bozan, Ahmet Yılmaz
 
Belgeselin çekimi nerelerde gerçekleştirildi?
 
Anzağar, İsaköy, Bemere Deresi, Bozan’da çekimleri Eylül ayında gerçekleştirdik.
Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan başta olmak üzere Bozan köyü ve emeği geçen diğer Arguvan köylülerine teşekkürler…
 
Belgeselin amacına ulaşması için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
 
Ankara’dan sonra İstanbul ve Malatya’da da tanıtım toplantıları yapmayı düşünüyoruz. Belgeseli TRT’de gösterimini sağlayabilirsek, yerel birçok TV’de de gösterilme şansı olacaktır. Dolayısıyla çalışmamızın amacına ulaşması sağlanmış olacaktır.  
 
Yöre ile ilgili başka çalışmalarınız oldu mu?
 
Doksanlı yıllarda Arguvan’ın tüm köyleri ile ilgili belgesel çekimleri yaptım. Arguvan türkü festivalinde ilk komitede yer aldım. Arguvan ve çevresini dışarıdan gelenlere tanıtmada sorumluluk üstlendim. Özellikle gazeteci Dursun Özden ile gezilerine katılarak yardımcı oldum.
Emekliliğimden itibaren var olan birikiminim değerlendirmek amacıyla projeleri geliştirmeye başladım. Morbelikli bunlardan ilki sayılır.
 
Bundan başka hangi çalışmalarınız var?
 
1930 kuşağı ile yetmişli kuşağı değerlendiren-karşılaştıran bir belgesel olacak. İkinci çalışmam yöremiz özelinde “Ekmeğin Hikâyesi”…
Maddi destek sağladıkça projelerimi gerçekleştirmek istiyorum.
 
Biraz da Zeki Kaya’dan söz eder misiniz?
 
Kendisinden aldığım notlarla yaşamöyküsünü aşağıdaki biçimde düzenledim.
 
Zeki Kaya
 
1951 yılında Arguvan Bozan köyünde doğdu. İlkokulu burada ve Malatya’da okudu. Ortaokulu ve liseyi de Malatya’da okudu. Gazi Üniversitesi İngilizce Bölümünü bitirdi.
 
1973-1980 yılları arasında turizm bakanlığında görev yaptı. 1978-1980 yılları arsında daire başkanlığı görevinde bulundu.
 
1980’de görevden alındı, 1983’de Anadolu Bankasında işe girdi. Emlak Bankasına geçti, burada 2. müdür olarak görev yaparken 2002 yılında emekli oldu. Evli ev bir çocuklu olup Ankara’da oturuyor.
 
Lise yıllarında Malatya’da tiyatro çalışmalarına katıldı.
1987 yılında “Gözem” adlı senaryosu ile TRT ödülü kazandı.
1992’de Ankara Arguvanlılar Derneği kurucuları arasında yer aldı. Beş yıl dernek başkanlığında bulundu.
2010 yılında Şah Sultan’ı konu edinen “Morbelikli” adlı belgeseli yaptı.

Kaynak: Süleyman ÖZEROL / www.malatyahaber.com

By Radyo Arguvan

Radyo Arguvan 2006 yılından beri aralıksız olarak yayın yapan ve Arguvan'ı ve Arguvan kültürünü tanıtmayı kendisine esas görev olarak gören Web Sitesidir. Radyo Arguvan adında anlaşılacağı üzere, Arguvan Türkülerinin yayınlandığı bir Radyo Sitesidir. Arguvan Türkülerinin yanında Halk Türküleri ve Özgürlük Türkülerinede yer vermektedir. Kültür ve Sanatta Halktan yana Tavır koymayı benimsemiştir.

  • https://radyo1.radyo-dinle.tc:7041
  • Radyo Arguvan