Image

ImageYıllar önce Malatya’ya “Arguvan Halk Oyunları” ile ilgili çalışması için gelen T. Volkan Aslan beni bulduğunda Malatya merkezdeydim. Malatya’da konu ile ilgili kişi ve kurumlara ulaştırmaya çalıştım kendisini, böylece de tanışmış olduk. Bu çalışma, “Arguvan Halk Oyunları-Oyun Analizleri ve Notaları” adıyla kitap olarak yayınlandı. İlk kez hakkında yazı yazdığım ve şiirlerini yayınladığım, 400 kadar şiirini gözden geçirdiğim Eymirli Âşık Sefili’nin (A. Asgar Berktaş) şiirlerini de geçen yıl kitap olarak da hazırladı. Geçen yıl da Arguvan giyim kültürü konusunda AKEV adına yapılan bir çalışmayı üstlenmişti. Bu konudaki iletişimimiz oldukça sürdü.

Kitabın kaynakları kırklı yıllara kadar uzanıyor. T.Volkan Aslan o kadar yaşlı mı ki diyeceksiniz? Değil elbette. İsterseniz kitabın ayrıntılı tanıtımından önce, kendisinden derlediğim yaşamöyküsünden söz edeyim.

T. Volkan ASLAN; 13 Temmuz 1978 tarihinde İstanbul Kadıköy’de doğdu. Bostancı 23 Nisan İlköğretim Okulu, Bostancı Ortaokulu, Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Müziği Yüksek Lisans Programı okulları-bölümlerinde öğrenim gördü.

 

2002 yılında Arguvan Vakfı bünyesinde Arguvan Halk Oyunları üzerine yapılan çalışma ile halk kültürü alanında araştırma çalışmalarına başladı. Malatya–Arguvan yöresi halk oyunları, halk müziği, âşıklık geleneği alanlarında derleme-araştırmalar yaptı. Şiir ve beste çalışmaları var.

Çalışma alanları ile ilgili olarak 2000–2002 yılları arasında Anadolu’nun Sesi Radyosunda “Anadolu Kervanı” adlı halk bilimi programını hazırladı ve sundu. Çeşitli sanatçı ve gruplara mey sanatçısı olarak eşlik etti. Öğrencileri ile kurduğu mey gurubu ile 10 a yakın mey’i tanıtan konserler düzenledi. Mey, davul, orta derecede bağlama ve zurna çalmaktadır.

2002 yılında arkadaşları ile Beşik Gençlik ve Spor Kulübü Derneğini kurdu ve halen yönetim kurulu başkanlığını devam ettirmektedir. Yansı Kültür&Sanat’ın kurucuları arasında yer aldı ve halen gönüllü olarak ders vermeye devam etmektedir. “Seyrü-Sefer” ve “Simas” isimli iki müzikalde genel sanat yönetmenliği yaptı.

Çalışmaları Arguvan Olgusu Dergisi, Ataşehir Gazetesi, Güneş Türküleri sitesi, Sanatoloji sitesi yayın organlarında yayınlandı. “Arguvan Halk Oyunları”, ”Eymirli Âşık Ali Asgar Berktaş’ın Hayatı ve Eserleri” yayınlanmış; “Arguvan Yöresi Kostümleri” ise kitap bütünlüğünde olup yayınlanmamış çalışmasıdır.

Neden kırklı yıllar? Arguvan yöresi kültürünün günümüze taşınmasında önemli rol oynayan Şemsi Belli’nin çalışmalarını temel almış T. Volkan Aslan. Kitabı Şemsi Belli’nin oğlu Orhan Belli yayına hazırlamış, düzenlemeyi diğer oğlu Bengü Belli yapmış. “Malatya Arguvan Yöresi Giyim Kültürü” adıyla AKEV tarafından yayınlanan, oldukça kaliteli kâğıda basılmış olan kitap 48 sayfa, 24×34 boyutunda, katalog özelliği taşıyor.

İlk sayfalarda bir Şemsi Belli şiiri ve karşısında Süleyman Özerol’un Şemsi Belli anısına yazdığı ve 24 Ekim 2002 tarihli Malatya Yorum Gazetesinde yayınlanan “Halı Yastıktaki İlkel Nakış Ben” başlıklı yazısı yer almış. Yazıdan bir alıntı yapalım.

“Ahmet Arif gibi “Anadolu’yum ben, tanıyor musun?” dercesine soran, Anadolu’nun kokusunu duyuran, halk söyleyişini şiirleriyle bütünleştiren ve bunlarla hitabeden aydın tipinin en belirgin örneği Şemsi Belli…”

Şemsi Belli Arguvan’dan yalnızca türkü-gelenek görenek derlememiş, bölgeyi fotoğraflarla da belgelemiş. Yapı, giyim, iş, yemek gibi konularda belgeler bırakmış. İşte çocuklarının yılardır kamuoyuna sunmaya çalıştığı belgeliklerden bazıları “giyim” konusunda karşımıza çıkıyor. T.Volkan Aslan çalışmasında bunlara da yer vermiş…

AKEV Yönetim Kurulu Başkanı S. Sadık Kayhan’ın önsözünden sonra çalışmanın ana bölümünde kadın ve erkek giyimleri manken fotoğrafları yanında Şemsi Belli belgeliği (arşivi) fotoğraflarıyla da desteklenerek başa, bedene ve ayağa giyilenler olarak sunulmuş. Kadınlarda baş, içlik, entari, fistan, cepken, salta, fermana, önlük, kuşak, pış, kefi, şalvar, kemer kolçak; erkeklerde içlik, gömlek, yelek, şalvar, kuşak, çorap, ayakkabı gibi giyim örnekleri sunulmuş…

Antropolog-Müze Araştırmacısı Hüseyin Şahin ile yapılan söyleşi, “Hüseyin Şahin İle Arguvan Giyim Kültürü Üzerine” başlığıyla sunulmuş ve manusa dokuması örnekleri verilmiş.

Son bölümde, “Şemsi Belli Arşivinden Arguvan” fotoğrafları yer almış. T. Volkan Aslan’ın yaşamöyküsü ve kaynakça ile kitap tamamlanmış.

Dar tutulduğu görülen kitabın en azından 60 sayfa olması beklenirdi. Bu olduğu takdirde Arguvan giyim tarihçesi denemesi yapılabilir; giyim ile ilgili sanatkâr ve zanaatkârlardan söz edilebilirdi. Giyimle ilgili maniler, türkü ve türkü dörtlükleri, atasözleri, özdeyişler, bilmeceler, bulmacalar, tekerlemeler, oyunlar, inanmalarla ilgili değerlendirmeler ve benzeri konular da kitapta yer alabilirdi. Günümüzdeki günlük yaşam, yolculuk, düğün, bayram, dinsel törenler ve benzeri alanlardaki giyimlerinden örneklerle geçmişte giyilenleri daha geniş olarak karşılaştırma olanağı doğardı.

Konusunda ilk çalışma olması ve de katalog özelliği taşıması nedeniyle ileriki yıllara kaynaklık edecek önemli bir yapıt olarak değerlendiriyorum “Malatya Arguvan Yöresi Giyim Kültürü” kitabını. Dileriz Kültür Bakanlığı ve İnönü Üniversitesindeki ilgili birimler de benzeri çalışmalar yaparak Malatya giyim kültürünü belgelerler.

Teşekkürler T.Volkan Aslan, teşekkürler diğer emek verenler, teşekkürler destek verenler…

“MALATYA ARGUVAN YÖRESİ GİYİM KÜLTÜRÜ” ÜZERİNE

Süleyman ÖZEROL

Araştırmacı – Yazar

Kaynak: malatyahaber.com

By Radyo Arguvan

Radyo Arguvan 2006 yılından beri aralıksız olarak yayın yapan ve Arguvan'ı ve Arguvan kültürünü tanıtmayı kendisine esas görev olarak gören Web Sitesidir. Radyo Arguvan adında anlaşılacağı üzere, Arguvan Türkülerinin yayınlandığı bir Radyo Sitesidir. Arguvan Türkülerinin yanında Halk Türküleri ve Özgürlük Türkülerinede yer vermektedir. Kültür ve Sanatta Halktan yana Tavır koymayı benimsemiştir.

  • https://radyo1.radyo-dinle.tc:7041
  • Radyo Arguvan