Toplantı gündeminin ilk maddesi 6 Mart 2011 tarihinde yapılan 3. Ulusal Arguvan Sempozyumu’nun değerlendirilmesi oldu. Sempozyuma katılmak için Arguvan köy derneklerinin başkan ve temsilcileri Ankara’ya gitmişlerdi. Dikkat çekici birkaç saptama sunuldu:
Bu tür etkinliklerin çok büyük çabalar gerektirdiği, yararlarının da önemli olduğu…
Arguvan’ı bir gün görmüş olan birinin, Arguvan değerleri konusunda konuklara bilgi sunuyor oluşunun ne derece doğru olduğu…
Sempozyumda bilgi sunanların, yapılması gerekenleri sıralayıp kenara çekilmeleri…
Leblebi şeker gibi plaket dağıtılması…
Ankara’dan Malatya’ya dönüş yolunda tipiye yakalanmaları; sekiz buçuk saat yolda kalmaları ifade edildi. Arguvan için değerdi, sözü de eklendi.
LEBLEBİ ŞEKER GİBİ PLAKET DAĞITILDI
Bu konuda iki çift söz de ben söyleyeyim izninizle. Bunlar, benim yargılarım, derneklerin yargıları değil. Bu tür toplantılarda konuşmacılar, Arguvan’ın ihtiyaçlarını sıralarlar. Bir dahaki yıla kadar o sıralanan sorunlar bekler. Bir sonraki yıl, aynı sorunlar, ilk kez keşfediliyormuş gibi yeniden söylenir. Böyle sürüp gider. Artık insanlar, sorun saptama (!) toplantıları istemiyor. Sorunları çözecek girişimler bekliyor.
Gelelim ‘leblebi şeker gibi’ plaket dağıtılmasına. Tırnak içindeki söz, katılımcılardan birine ait; ama iznini almadığımdan adını yazmıyorum. Bu plaket dağıtımını, Arguvan türkü festivalinde de çok izledik. Yılın birinde öyle abartmışlardı ki sahnenin yanından yöresinden geçene plaket vermişlerdi. Çuvalla promosyon plaket geçti herhalde ellerine, oradan her geçene plaket veriyorlar, demiştik kendi kendimize. Artık plaket vermeseniz, hiç kimseye. Plaket verdikleriniz de memnun olmuyor, hal böyle olunca…
EL YERİNE KONMAK AĞIR GELİYOR
Kendi adıma bir şey daha söyleyeyim: İstanbul’daki Arguvanlılar Vakfı, Arguvan için iyi şeyler yapmak istiyor. Ondan kuşkumuz yok. Yılın birinde Malatya’da yaşayan bir Arguvanlı olarak, türkü festivalinde ben de işin ucundan tutmak istemiştim. Yo, siz sadece izleyin. Her şeyi İstanbul ayarlıyor, dediler. Belki ondandır, şu ana kadar Arguvan türkü festivaline hiç katılmadım. El yerine konmak ağır geliyor bize.
Kendi görüşlerimi kulaklara fısıldadıktan sonra yine Arguvan köy derneklerinin toplantı gündemine dönüyorum. Arguvan’ın ekonomik, sosyal, eğitim sorunlarının ele alındığı; kültürünün değerlendirildiği çalıştay ve sempozyumlarının yerinde, yani Arguvan’da yapılması gerektiği vurgulandı. Bu çalıştay ve sempozyumlar, Arguvan’da yapılırsa yerel yönetici olan muhtarların ve halkın da katılabileceği üzerinde duruldu. Bu önerinin İstanbul’daki Arguvanlılar Vakfı ve Ankara Arguvanlılar Derneği ile paylaşılmasına karar verildi.
TOKİ KONUTLARI İÇİN ÜYELER HAZIR
Arguvan’da yaptırılması düşünülen TOKİ konutları için isteklilerin derneklere başvurduğu söylendi. Üyelerin, paralarını yatırabilecekleri bir hesap numarasının Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan’dan istenmesine karar verildi.
DAYANIŞMA TOPLANTISINA DAVET
23 Mart 2011 Çarşamba günü Arguvan’da bir dayanışma toplantısı düzenleme kararı alındı. Arguvan için yapılacakları hızlandırmak, eşgüdümü sağlamak için Arguvan Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan, Ankara Arguvanlılar Derneği Başkanı Asım Aydoğdu ve İstanbul’daki Arguvanlılar Vakfı Başkanı Mehmet Kızıldaş, Arguvan’da yapılacak olan dayanışma toplantısına davet edildi.
Sultan KILIÇ – Malatya