Image

Doç. Dr. Gazi Gülbaş İstanbul’daki Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Kızıldaş ve Yönetim Kurulu ile bir görüşme yaptıklarını Malatya’da bir şube açma düşüncelerinin olduğunu belirtti.Gülbaş şube açılması halinde Malatya’daki derneklerinde Arguvan Vakfı ile güç birliği yapmasının sağlanabileceğini belirtti.

ImageMalatya Nasuhi Caddesi’nde bulunan Atmalılar Derneği’nde bir araya gelen Malatya’da faaliyet gösteren Arguvan köylerinin Başkan ve temsilcileri görüş alışverişinde bulundular. Atmalılar Derneği’nin ev sahipliğindeki toplantıya Kızık Köyü Derneği, Eymir Köyü Derneği, Yukarı Sülmenli Köyü Derneği, Halpuz (Dolaylı) Kültür Derneği, Çavuş Köyü Derneği, Akören Köyü Derneği, Bozan Köyü Derneği, Kuşu (Armutlu) Köyü Derneği, Parçikânlılar (Bozburun) Derneği, Arguvan Gençlik ve Kültür Derneği Başkan veya temsilcileri katıldı. Toplantıya davet edilen on iki dernekten sadece ikisinin temsilcisi mazeretleri olduğundan katılamadı.
Toplantıda Derneklerin konuşulan konuları  kendi yönetimleriyle görüşmesine, 9 Şubat 2011’de Barış İşhanı’ndaki Eymir Köyü Derneğinde yeniden bir araya gelinmesine karar verildi.
ARGUVAN VAKFININ MALATYA BİR ŞUBE AÇMA DÜŞÜNCESİ VAR
Çavuş Köyü Derneği adına söz alan Doç. Dr. Gazi Gülbaş: “Sadece köy derneklerinde değil meslek örgütlerinde de üye aidatı toplama sorunu var. Tüm dernekler bir araya gelmediği sürece, halka hizmet için bireysel çabalar, uzun soluklu olmayacağını.Güçlerimizi Malatya’da bir çatı altında toplanmasının faydalı olacağını belirtti.

Gazi Gülbaş İstanbul’daki Arguvan Vakfı başkanı Mehmet Kızıldaş ve Yönetim Kurulu ile bir görüşme yaptıklarını Vakfın Malatya’da bir şube açma düşüncesinin olduğunu bunu Malatya’daki derneklerle paylaşıp görüşlerini almak istediğini belirtti. Gülbaş Arguvan Vakfının İstanbulda Arguvan köy dernekleriyle sıkı işbirliği içerisinde çalıştığını Malatya’da bir şube açılması halinde Malatya’daki derneklerinde Arguvan Vakfı ile güç birliği yapmasının sağlanabileceğini belirtti.

                     
                  LÂF YETİŞTİRECEĞİMİZE HİZMET ÜRETELİM
Atmalılar Dernek Başkanı Mehmet Ali Başıbüyük: “Ciddi projelerle halkın güvenini sağlayarak halk için iyi işler yapabiliriz. Biz Atmalılar Derneği olarak projeyle yola çıktık, bir ilki gerçekleştirdik. Atmaya trilyonluk okul yapımına öncü olduk, halkın desteğini aldık. Halk desteği olmadan bireysel girişimler, saman alevi gibi oluyor, uzun ömürlü olmuyor. Otuz üç ilden Atma aşiretini, Arguvan’da bir araya getirdik. On sekiz bin lira toplandı. Bu etkinlik için on beş bin lira harcandı, üç bin lirası da dernek kasasına gelir kaydedildi. Arguvan’a acilen bir mandıra gerekli. Köylünün sütü değerini bulmuyor ve de sudan ucuza sattığı sütün parasını da alamıyor. Büyük işler; ciddi projeyle halkın güveni ve desteğiyle gerçekleştirilebilir. Birbirimize laf yetiştireceğimize hizmet üretelim.”
    
   ANKARA’YA 3. ULUSAL ARGUVAN SEMPOZYUMUNA GİDİYORUZ
Akören Köyü Kültür Derneği Başkanı Yusufhan Doğan: “Kırk sekizi köylerde, yirmisi de Malatya merkezde olmak üzere altmış sekiz derneğimiz var. Hiç değilse bundan sonra bir araya gelelim. Neler yapabileceğimizi konuşalım. Ankara ve İstanbul’daki dernek ve vakıflarla güçlerimizi birleştirelim. Ankara Arguvanlılar Derneği Başkanı Asım Aydoğdu, tüm derneklerimizi 6 Mart’ta Gazi Üniversitesi salonunda yapılacak olan 3. Ulusal Arguvan Sempozyumu’na davet etti. Bu arada şunu da söyleyeyim. Pazar günü Hacı Bektaş-ı Veli Caddesi’nde Abdal Musa lokmamız yapılacak. Hepinizi lokmamıza bekliyoruz.”
                             
               İÇİLMEZ RAPORLU SUYU İÇMEK ZORUNDAYIZ
Bozan Köyü Kültür Derneği Başkanı Ali İhsan Öztürk: “Yetmiş üç proje var, böyle giderse hiçbiri hayata geçemeyecek. Güçlerimizi birleştirelim, köylerin acil sorunlarını birlikte saptayalım. Yetkililere yirmi iki yerine üç proje sunalım da bari ödenekten yararlanarak üçer üçer gerçekleştirelim. Bozan’ın içme suyuna içilemez raporu verildiği halde insanlarımız çaresizlikten içiyor. Parçikân’ın sorunları, Bozan’ın sorunlarından daha fazla. “
                                        
                             SUYUMUZ BALIK KOKUYOR
Parçikânlılar Derneği Başkanı Mehmet Kapusuz: “Köyümüzün okulu harabe, kanalizasyon sistemi yok. Suyunu da zorunluluktan baraj kıyısından getirdik, içme suyumuzdan çamur ve balık kokusu geliyor. Sarılık salgını var. Kışın köyde hastalanıyoruz. Baharda yaylaya göçüyoruz. Yazın yaylada iyileşip yeniden köyümüze dönüyoruz. Yayla, sanatoryum görevini üstleniyor; yoksa hepimiz kırılırız hastalıktan.”
Arguvan köy derneklerinin kendi yönetimleriyle görüşmesine, 9 Şubat 2011’de Barış İşhanı’ndaki Eymirliler Derneğinde yeniden bir araya gelinmesine karar verildi.
                                         
                        KURU KURU KURBANIN OLAM
Köye bakar mısınız: Okul yok, su yok, kanalizasyon sistemi yok; sarılık var. Arguvan’a cumhuriyetin bekçiliği, demokrasinin güvencesi gibi onursal görevler verilmiş. Her gelen övmüş Arguvan’ı, Arguvanlıyı. Sonra da ardına bakmadan gitmiş. Bir ilçe ki devlet hastanesi yok. Arguvan’ın uzak dağ köylerinden bile hastalar, saatlerce yol geliyorlar ki Malatya’daki hastanelere ulaşsınlar. Malatya’nın üç ilçesine, ikinci bir devlet hastanesi yapımına başlanırken Arguvan hâlâ cumhuriyeti bekliyor. Cumhuriyet bekçisi, demokrasi güvencesi Arguvanlılara devlet hastanesi ise gerekli görülmüyor.   Devletin, devlet adına yetki sahibi olanların bu tutumuna da Arguvan’da “Kuru kuru kurbanın olam.” diyorlar.
 
 
 
Haber Kaynağı: SULTAN KILIÇ 

By Radyo Arguvan

Radyo Arguvan 2006 yılından beri aralıksız olarak yayın yapan ve Arguvan'ı ve Arguvan kültürünü tanıtmayı kendisine esas görev olarak gören Web Sitesidir. Radyo Arguvan adında anlaşılacağı üzere, Arguvan Türkülerinin yayınlandığı bir Radyo Sitesidir. Arguvan Türkülerinin yanında Halk Türküleri ve Özgürlük Türkülerinede yer vermektedir. Kültür ve Sanatta Halktan yana Tavır koymayı benimsemiştir.

  • https://radyo1.radyo-dinle.tc:7041
  • Radyo Arguvan