Image

ImageArguvan İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin 2009 programında ihale edilen köprünün “kar-kış”a rağmen tamamlanarak açılması Çobandere Köylülerini sevindirdi.

Köprü yapımı ile ilgili olarak İl Özel İdare Genel Sekreterliği’nin bülteni şöyle:

“Arguvan İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı’nca 2009 yılında (KÖYDES) programı kapsamında ihale edilen ve yapımı tamamlanan köprünün açılması ile Arguvan Çobandere Köyü vatandaşları kar altında köprüden geçme sevincini yaşadılar.

İl Özel idaresi Genel Sekreteri Sami Er Yaptığı açıklamada şöyle dedi.’’ Yaz, kış demeden çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Devletin imkânlarını vatandaşın ayağına götürmeye çalışıyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalarımızı yerinde görmek amacı ile yapılan gezilerde yürek burkan görüntülerle karşılaşıyoruz. Hizmetlerimiz içinde bulunan öncelik yol, su ve köprü yapımıdır. Ulaşım sorunu yaşanan yerlerde köprü yapım talebi gelmekte, İlkbahar ve kışın yağışlar nedeniyle derelerdeki su seviyesinin yükselmesi bazı köy-mezralarında ve yerleşim yerlerinde ulaşımın sağlıklı bir şekilde yapılamamaktadır. Köprü ihtiyacı olan yerleri tespit etmekteyiz aynı zamanda da köprü yapımı ile ilgili bize de talepler gelmekte bu talepleri değerlendirmeye aldık dedi.

Er sözlerine şöyle devam etti ‘’ Özel idare Genel sekreterliği olarak 5 yılık stratejik planlamamız içinde bu yerlere hizmet götürmeyi planlıyoruz. Buralara hizmet götürmek çok maliyetli olabilir, çünkü köy yerleşim yerlerine mezraların bağlantısı uzak ve arazi koşulları yönünden de zorluklar yaşıyoruz. Bu zor olan işleri Özel idare olarak birtakım projelerimiz ile başaracağımıza inanıyorum.

Yaptığımız her işin farkındayız. Türkiye genelinde kamu masraflarının azaltılmaya çalışıldığı bir dönemde, İl Özel İdaresi olarak birçok akılcı uygulamalara imza attık. Bu çalışma şekli ile de 2009 yılında 3 adet köprü yaptık. İnşa edilen bu köprülerin proje çalışmaları Özel idare kontrol mühendisleri ve teknik heyet tarafından yapılmakta bu köprülerin dolgularını, yol bağlantılarını yaptık. İhtiyaç olan demirin bir kısmını biz karşıladık. İş makineleri ve işçilik ile de yapılan çalışmalara katkı sunmaktayız.

Normalde bir köprünün maliyeti 150-200 bin TL olması gerekirken, bu köprüyü 40 bin TL’ye mal ettik. Bu köprünün yapımında da tren şaseleri kullandık” diyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, yaptığımız her işin farkındayız dedi.’’

Çobandere Köyü sakinleri devletin buraya köprü yapacağına hiç inanmıyorduk dediler. Çobandere köyü merkez mahallesi olan ve 7 hanesi bulunan, mahalle sakinleri ilkbahar ve kış günlerinde deredeki su seviyesinin yükselmesi kendi imkânlarımız ile yaptığımız tahta köprüyü götürüyordu. Çocuklarımızı Okula göndermek için traktörleri kullanıyorduk. Sele kapılanlar oldu. Zor kurtardık. Şimdiye kadar bize devletin köprü yapmalarının isteme yolunu yöntemini bilemedik. Onlarda her hal bu insanlar halinden memnun ihtiyaçları yok dediler, iki büz getirip koyup gittiler, onu da sel götürüyordu, böylelikle bu güne kadar geldik dediler.

Çobandere genç muhtarı Mustafa Çıplak ‘Ben bile köprü yapılacağını duyduğumda inanamadım’ dedi. Çıplak ‘ Malatya Özel idare ekiplerinin bölgeyi gezerken yapmış oldukları tespit çalışmasında buraya köprü yapmayı planlıyoruz dediklerinde acaba yaparlar mı? Yoksa geçmişte olduğu gibi 2 büz koyup giderler mi? diye düşündüm. Çobandere köyü mezraları ile beraber 30 hane, mezraların dağınık olması ve arazinin engebeli olması ulaşımı olumsuz etkiliyor. Buradaki vatandaşların geçim kaynağı hayvancılık. Çocuklarımızı taşımalı olarak okula gönderiyoruz, çok zorluklar yaşadık. Derelerde suların artması çiftçiyi sevindirmesi gerekirken bizler üzülüyorduk. Çünkü yağışlarla beraber ulaşım sorunu yaşamaktaydık. Hastamız olsa nasıl dereyi geçeceğimizi bilemiyoruz. Geçmişte birçok defa yetkililere durumumuzu anlatmaya çalıştık. Ya biz anlatamadık, ya da onlar anlamazlıktan geldiler. Daha önce ulaşım sorununu yetkililer çözmek için 2 adet büz getirip dere yatağına koyuyorlar etrafını toprakla dolduruyorlar iş bitiyor. Derelerde suların artması ile de bu büzleri seller götürüyordu. Birçok defa sel sularına kapılanlar oldu. Köyümüze bağlı 2 mezramızda da bu ulaşım sorunu var. İnanıyorum ki Malatya Özel idare kurumu buralarda bulunan vatandaşa da aynı sevinci yaşatır. Bu konuda Özel idare çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.” Kaynak: malatyahaber.com

By Radyo Arguvan

Radyo Arguvan 2006 yılından beri aralıksız olarak yayın yapan ve Arguvan'ı ve Arguvan kültürünü tanıtmayı kendisine esas görev olarak gören Web Sitesidir. Radyo Arguvan adında anlaşılacağı üzere, Arguvan Türkülerinin yayınlandığı bir Radyo Sitesidir. Arguvan Türkülerinin yanında Halk Türküleri ve Özgürlük Türkülerinede yer vermektedir. Kültür ve Sanatta Halktan yana Tavır koymayı benimsemiştir.

  • https://radyo1.radyo-dinle.tc:7041
  • Radyo Arguvan