Image

Image

Düğünlerimiz

Köy düğünlerini anımsadığımız kadarıyla sizlerle paylaşmak istiyoruz. Düğünlerimiz genelde hasat mevsimi sonunda yapılır.
Düğün yapacak aileler düğüne karar verdikleri zaman, karşılıklı aile büyükleri bir araya gelir. Kızı isteyip söz keserler, böylece iki aile ‘kavum hısım’ olurlar.
Kız verilince damadın kulağı bükülüp bahşiş alınır. Kız; söz kesildikten sonra erkek tarafında erkeklere ve yaşlılara gelinlik etmeye başlar, (Gelinlik etme :Eskiden nişanlı kızlar ve gelinler, kaynana ve kayınbabaları ile konuşmazlardı. El işaretleri ile anlaşırlardı. Buna gelinlik etme denir. Gelinlik etme nezaket ve saygı olsun diye yapılırdı.) evlendikten sonra da bu durum uzun bir süre devam eder.

Söz kesildikten bir süre sonra hediyelerle kız görmeye gidilir. Buna (göre ) adı verilir. İki yada daha fazla olabilir.
Düğün tarihi belirlendikten sonra 1hafta önce tüm köye ve çevre köylere (saçı-peyik) haberci gönderilir. Saygınlıklarına göre kimileri şeker, kimileri elma ile düğüne davet edilir.
Düğünden 1 gün önce kadınlardan ekmekçi seçilerek kız tarafında yemek hazırlamak üzere gönderilir. Yolda ekmekçileri karşılayanlara hediye verilir. Buna sapancalık denir. Genelde para, oğlak veya içki olabilir.
Sıra kına gecesine gelmiştir. Kızın erkek kardeşi, kardeş yolu bahşişini aldıktan sonra geline kuşak bağlar, kız kardeşine baldız yüzüğü bahşişi alır.
Kız ve erkek kardeş razı edilip, kuşak bağlanmazsa düğün kilitlenir, araya hatırlı kişiler konularak olay tatlıya bağlanma yoluna gidilir. Eğlence geç saatlere kadar sürer, kına yakılarak kız tarafındaki hazırlıklar tamamlanmış olur.
Aynı gün karşı tarafta bey evi sağdıç tarafından şenlendirilir. Beye(Damada) yarenlikler yapılır. Bazen bu şakalar dozunu kaçırır, beyin başından su dökülür, bazen ayakları bağlanır, ağaca asıldığı bile olur, buna bey ağırlaması denir.
Sonra eğlenceye devam edilir, içkiler içilir, halk oyunları oynanıp silah sıkılarak sabaha kadar sürdüğü olur. Düğünde konuklara hizmet için bir kahveci görevlendirilir. Gelen konuklar düğün sahipleri ile bayrakçı, davul zurna ile karşılanır. Konuklar davulcu ve bayraktara bahşiş verirler. Bayrakçı düğün sonuna kadar, bayrağı korumak zorundadır. Bayrağına sahip çıkamayan bayrakçının bayrağı kaçırılır ceza olarak da bayrakçıdan bahşiş alınır.
Düğünün ikinci günü konukların gelmesi ve ağırlanmasıyla geçer.
İkinci günü düğün alayıyla gelin almaya gidilir. Kız tarafı gelenlere kapıyı kilitler. Bahşiş alınmadan kapı açılmaz. Gelin alındıktan sonra, at yada arabayla getirilince evin önünde gelinin ayağına kurban kesilir, kucağına çocuk verilir, gelin bahşiş almadan attan yada arabadan inmez, gelin indikten sonra düğünün son yemeği verilir.
Genelde düğün yemekleri etli pilav,etli kuru fasülye, yufka ekmek salata gibi yiyeceklerden oluşur. Yemekten sonra kahveler içilir, kahveci bahşişini bekler ve konukları yavaş yavaş uğurlarlar, düğün böylece sona ermiş olur.
Herkes ersin muradına, biz gidelim yolumuza…

Ali İhsan Öztürk- www.radyoarguvan.com için kaleme alınmıştır.

By Radyo Arguvan

Radyo Arguvan 2006 yılından beri aralıksız olarak yayın yapan ve Arguvan'ı ve Arguvan kültürünü tanıtmayı kendisine esas görev olarak gören Web Sitesidir. Radyo Arguvan adında anlaşılacağı üzere, Arguvan Türkülerinin yayınlandığı bir Radyo Sitesidir. Arguvan Türkülerinin yanında Halk Türküleri ve Özgürlük Türkülerinede yer vermektedir. Kültür ve Sanatta Halktan yana Tavır koymayı benimsemiştir.

  • https://radyo1.radyo-dinle.tc:7041
  • Radyo Arguvan