2. Arguvan Türkü Festivali’nin hazırlıkları 2004 yerel seçimler öncesi başlamıştı. Ancak hazırlıklar yerel seçimlerin gölgesinde kalması nedeni ile seçimlerin yapılmasından sonra hazırlıklar hızlandırılabildi. Seçimlerden sonra İlk etapta Festival’in asıl sorumlusu, yeni seçilmiş olan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızılay’ın düşüncesini aldık. Düşüncelerinin olumlu olduğunu, 2003 yılında Arguvan’a ilk Festival’e gelenlere, ikinci yıl geldiklerinde Arguvan’da gördüklerinden daha farklı değişiklikler sunabilirimi düşünmesi önemli bir unsurdu. Buna en önemli örneği; ana caddenin parke taş ile döşenerek Festival’e yetiştirmesi oldu. Arguvan Kaymakam’ı Sn. Tuncay Akkoy’un ise Festival konusunda, gerek İstanbul’da gerekse Arguvan’da yaptığımız konuşmalarda yanınızdayız, elimizdeki mevcut imkanlarla Festival’in en iyi şekilde yapılabilmesi için üzerimize düşen görevi yapmaya hazır olduğunu belirtmesi, olumlu bakması, Festival komitesinin moral kaynağı oldu.

Komitemiz ilk etapta Sadık Kayhan, Zilşan Kiraz, Hüseyin Öksüz, Gazi Duvarcı, Mehmet Engin’den oluştu ve bir süre bu şekilde devam etti. Daha sonra derneklerden ve özellikle Arguvan Vakfı başkanı Sadık Kahyan’ın zamanın azalması, hazırlıkların hızlanması açısından, tecrübemizden faydalanmak amacıyla, komiteye Nimet Karabulut ve Ersoy Eren olarak benimde girmemi isteğine, derneklerin isteği de eklenince, mevcut şartlar nedeni ile kabul ettik, bizde komiteye dahil olduk çalışmaya başladık.

Bu yıl en önemli karar, Festival’in yapılabilmesi, gerekli olan maddi kaynağın sağlanması için Arguvan Vakıflar ve Dernekleri’nin en az birer milyar katkıda bulunması kararıydı. Bu düşünce İstanbul’da bulunan 21 Vakıf ve Derneğin 20 si tarafından kabul gördü. Bu kararı İstanbul’da olmamalarına rağmen duyarlı davranan birinci festivale de destek veren Ankara Arguvanlılar Derneği ve Almanya Arguvanlılar Derneği de katıldı ve Sayımız 22 ‘ye çıktı. İstanbul’da bir derneğimiz bu maddi katkıyı kendine göre haklı sebeplerle sunamayacağını, yönetim kurulu olarak kararlarının bu olduğunu açıkça belirtmiş, bunun haricindeki bazı derneklerin bir bölümü alınan karara rağmen, çeşitli mazeretler göstererek bir milyardan daha az miktarda ödeme yapmıştır. Bir derneğimizde Festival bitmesine rağmen ve geçen süre içinde halen ödeme yapmamıştır. Ayrıca bu katkının haricinde, tüm dernek ve vakıflar sponsor çalışması yapacaklarını belirtmelerine rağmen, çok az sayıda dernek bu çalışmaya, yani sponsor çalışmasına katkı sunmuştur.

Derneklerimiz veya Vakıflarımız, varlıklı olduklarından bu katkıyı sunmuyorlar. Bunu işin içinde olanlar biliyorlar. Bazılarına uzaktan davulun sesi hoş geliyor. Dernekler veya Vakıfların giderlerini karşılamak ve tekrar bu tür organizasyonlara yardım edilmesi çok zordur. Ancak amaç Festival’in yapılması, Arguvan’ın sesini duyurmak, sorunlarının bilinmesini sağlamak ve bunlara çözüm arayışları olunca, bazı yönetici arkadaşlar dernek imkanları yetersiz olsa da, derneği ödeme yapmış gibi gösterip, kendi imkanları ile katkılarını sunmaktadırlar, buda dernekçiliğin öteki yüzüdür.

Bizlere ilk festivalde sitemde bulunanlar vardı. Niye Festival’den haberimiz yok, bize niye görev vermediniz, bir şey istemediniz gibi . Bu kurumlar ve kişiler biliyorlardı, 2. Arguvan Türkü Festivali yapılacağı zamanı, İstanbul Arguvan Derneği, Ankara Arguvan Derneği ve Almanya Arguvan Derneği dışında yazılı olarak bildirilmesine rağmen, bazı kurumlardan ve şahıslardan ses çıkmadı. İstanbul dışında iki derneğimiz katkısını sundu.

İkinci Festival’de bazı farklılıklar yapmaya çalıştık, bu özellikle şair, yazar ve sanatçılara ortak stand alanı verilerek, kendilerini ifade etmelerini ve eserlerini tanıtma şansı bulmalarını sağladık. Programda imza saati belirledik. Program aralarına şiir okunması için özel zaman ayırdık. Sinema filmleri gösterimi yapıldı. 2003 Festivalinde Festival komitemiz Arguvan içindeki yapılacak düzenlemelerde, Festivalin ilk olması nedeni ile çok ciddi bir yorgunluk yaşamıştı. Ancak ikinci Festival’de komiteye fazla bir iş düşmedi. Belediye bu konuda üzerine düşeni mevcut imkanları dahilinde yaptı. İlk Festival’e göre aşırı rüzgar vardı. Sahne vb. birçok yerde sıkıntı yaşamamıza sebep oldu. Buna rağmen programlarda bazı küçük aksaklıklar haricinde gayet güzeldi ve başarılı idi. Katılım oldukça yüksekti. Bizleri ayakta tutan, halka bir şeyler vermiş olmanın sevinci ve mutluluğu idi. Ancak perde arkası hiç kolay değildi. Benim açımdan birinci yıldan daha zor ve sıkıntılı geçti.

Çok az sayıdaki Arguvanlı dışında, Festival nasıl olacak, neler yapalım, ne tür yardımımız olur diye soran yoktu. Festival yalnızca Arguvan’ın vakıf ve derneklerinin ve belediye başkanının gayreti ve imkanları ile yapılmasının düşünülmemesi gerekiyor. Ekonomik imkanlarımızı düşündüğünüzde ve mevcut şartlarda bu mümkün değildir. Hatta şu gerçeği bilmekte ve belirtmekte fayda görmekteyim. Yapılan her iki Festivalde de maddi açıdan mevcut şartlarda bile Arguvan vakfı başkanı Sadık Kayhan desteğini vermemiş olsaydı bu işleri yapmamız imkansızdı bu bir gerçektir. Bizler çok çalışabiliriz, elimizden gelenide yaparız, ancak işin maddi yönünü karşılamak gerçekten çok zor ve olması gereken en önemli etkenlerden birisi. Bu gerçeği görerek Arguvan’ın tüm köyleri ve merkezi ile yurt içinde ve yurt dışında yaşayan tüm Arguvanlıların destek vermesi gerekiyor ki Festival yapılsın. Bu işe herkes sahiplenmeli, yalnızca akıl verip veya laf olsun diye eleştirip, fikir yürütüp ben görevimi yaptım diyerek kenarda durmakla bir yere varamayız. Festival’in başarılı geçmesini ve Arguvan’a bir şeyler kazandırmasını istiyorsak, belediyenin sorumluluğunda ve geleneksel olarak devam ettirmeye hep birlikte gayret göstermeliyiz. Festival Arguvan için bir şanstır. Bu şans iyi değerlendirilmelidir. Festival’i iyi değerlendirip, her yıl kaliteyi artırarak devam ettirilmeli. İlk yıllar bunun Arguvan’a getirisi olmuyor gibi görünebilir ama gerçek öyle değil. Ben inanıyorum ki Festival iyi değerlendirilirse Arguvan ve Arguvan insanı bir çok sorununa çare bulacaktır.

Arif Sağ 1. Arguvan Türkü Festivalindeki Konuşmasında “Arguvanlı’nın Arguvan’ı ve köylerini birkaç yılda bir gelip, nostaljik duyguları tatmin edip, gittiği bir yer olarak görmemeli. Burası önemli bir Kültür Merkezi. Buranın daha iyi şartlarda yaşanabilecek yerleşim merkezi olması için, burayla ilgilenilmesi gerekiyor. İlgilenmezseniz bu baraj 40 yılda bitmez, ilgilenirseniz kısa sürede baraj tamamlanır, topraklarınız sulanır ve yemyeşil bir yer olur. Bu sayede kentlerin varoşlarında doğru bir yaşam süremeyenler, geri dönüp kendi topraklarında daha iyi yaşam süreceklerdir. Buralar geliştikçe göreceksiniz ki, Arif Sağ gibi ve benzeri insanlar buraya gelmek zorunda kalacaklardır.” demiştir.

Arif Sağ bunu söylüyorsa, biz Arguvanlılar olarak lafı bir kenara bırakıp, bu konuşmaları da dikkate alıp düşünmeliyiz. İşte fırsat, bu fırsat öncelikle Festival’e sahip çıkmaktır. Arguva n’ın sorunlarını yerinde görmek gerekir. Arguvan yalnızca ilçemiz ve kendi doğduğumuz köyden ibaret değil. Birbirimizi daha iyi anlamak, sorunlarımızı konuşurken ne demek istediğimizi algılayabilmek için Arguvan’ı ve köylerini iyi tanımak gerekiyor. Her yıl Festival yapıldıkça, (ilk yıl Eymir ve Kızık köyü gezisi oldu) ikinci yıl üç köyümüz programa alındı(Yoncalı,Kınık Mezrası,Sıgırcıuşağı) her yıl başka köylerimiz Festival programı kapsamı içinde gezilecek tanınacak demektir. Buda şunu gösteriyor ki Festival ilçe merkezine ve köylerine hitap eden bir etkinliktir ve hepimizi ilgilendiriyor.

Her türlü ilgiye gerçekten ihtiyacı olan ilgisizlikten sorunları iç içe girmiş gelişmesini tamamlayamamış Arguvan ilçemiz ve 46 köy köylere bağlı mezralarımız.İlçe ve köylerde Daimi yaşayanlar dışında çok ne yazık ki Az sayıda insan tarafından sorunları bilinmekte iken Arguvan da 2. defa Yapılan Festivalin sayesin de binlerce Arguvanlı veya Arguvanlı olmayan insan. Yollarımızı,okullarımızın durumunu,sağlık sorunlarımızı ve daha birçok sorunumuzu gerek ilçenin gerekse,köylerimizin sorunlarını yerinde gördüler İsmini türkülerde duyduklarında hayallerinde canlandırdıkları Adı gibi fiziki olarak da büyük bir ilçe göreceğini düşünenler Bunu göremeyince uğradıkları hayal kırıklığını onlara tek unutturan insanların güler yüzlülüğü ilgisi oldu Festivale gelen sanatçılar ve diğer insanlar tarafından sorunlarımızı yaşayarak öğrendiler türkülerimizin neden bu kadar dertli ve isyankar olduğunu ilçeyi ve imkansızlıkları görünce anladılar başka türlü anlamaları imkansızdı bizlerin istediği de bunların bilinmesiydi.Bilinsin ki konuşulsun sorunlar dile getirilsin çare aransın Türkülerimiz önemli Türkülerin kaynağında festival yapılması çok doğru bir karardır.türkülerimiz kadar önemli olan bir husus da yöremiz sorunlarının dile getirilmesidir bizler festival kapsamında bunları panellerle,köy gezileri ile göstermeye çalıştık

1.Arguvan türkü festivali ilk olması bazı eksiklerine rağmen 2. festivalden daha sıcak ve samimi geçti bunun çeşitli nedenleri vardı İlk festivalden farklı olarak sebep öncelikle komite olarak hazırlık aşamasında insanlardan beklediğimiz heyecanı bulamadık, İş adamlarımız ilk yıl festival iyi ses getirdi bu nedenle biraz ilgi gösterirler diye düşüncemiz vardı bunlar yerine gelmedi,Arguvan yerel seçimin atmosferinden kurtulamamıştı bu bizi etkileyen çok önemli bir etken oldu, ,ayrıca derneklerimizden bazılarının ilk yıldaki heyecanları azalmış, Festivale katkı sunan her derneğimizin bir stand açma hakkı vardı stand açan bazı derneklerimiz ve vakıflarımız derneklerini ve köylerini tanıtmak yerine ne yazık ki kar etmek amaçlı yiyecek içecek işine girmeleri birçok arkadaşımıza göre de doğru bir karar değildi benim kendi düşünceme göre de Arguvana gidip hangi sebeple olursa olsun yiyecek içecek,köfte ekmekçilik yapmaları doğru değildi bizlere yakışmadı bizlere yakışan kültür hizmeti veya derneğimizi köyümüz tanıtan standlar açıp örnek olmaktı bize bu yakışırdı bunu yapamıyorsak hiç stand açmak daha doğru bir karardır, ayrıca küçük çıkar ve menfaat peşinde koşanlar ikinci festivale daha organizeli olarak piyasaya çıkmışlardı (bunlar stand alanında,ayrıca habercilik adına bir şeyler yaptığını zannedip sorun çıkaranlar ,festivale hiç bir katkı sunmadan reklamını yapmaya çalışanlar,vd.) Aldığı sorumluluğu tam yerine getirmeyenler Hep geçiştirici laflarla yapılır,bir şey olmaz,yaparız,idare et laflarını çok kullanma alışkanlığını devam ettirenler vs ektenler vardı.

Bizler profesyonelce bu işi yapmıyoruz zamanımızı ve ciddi maddi fedakarlıklarla zor şartlarda ve İmkansızlıklarla bu işi yapmaya çalışıyoruz açıkça dilenerek bunu yapıyoruz diyebilirim.Çünkü kültür bakanlığı 2 yıl üste üste yapılan başvuruya rağmen türkü festivaline destek vermiyor iş adamlarımızdan beklentilerimiz yerine gelmiyor Belediyenin maddi durumu ortada Buna rağmen Arguvan için bir şeyler yapmaya gayret ediyorsak yapılanların işe yaraması lazım fırsatçılara çıkarcı reklamcılara taviz vermemeliyiz ve bu tavizleri verenleri bunlara fırsat veren kim olursa olsun Emeğe Saygısızlık Etmiş olur daha doğrusu Arguvan a İhanet etmiş olur ben kendi adıma aldığım sorumluluğu ve yetkiyi tam olarak kullandım hakaretler yapılmış olmasına rağmen.

Bundan sonra ne yapmalı diye düşünmek iyi değerlendirmek gerekiyor Yapılan festivallerden edinilen tecrübeler iyi kullanılmalı festivalin kalıcı olabilmesi en önemlisi maddi sorunun aşılmalı ve Arguvan belediyesi sorumluluğunda festival devam ettirilmeli Festivalden Sonra Yaptığımız toplantıda tespit ettiğimiz bazı Dikkate alınması gereken Hususlar Konuşuldu bu konuşmaların büyük bölümünde ortaya çıkan tüm sorunlar maddi yetersizlik nedeni ile yapılamayan İşlerden kaynaklanıyor

Bunlar kısaca Şunlardır. 1-Festival alanının yetersiz olması nedeni ile kalıcı bir festival alanı tespiti yapılarak düzenlenmesi gerekiyor 2-Stand Alanları konusunda tedbir alınması gerekiyor festivalden büyük sorunlardan birisi olan stand konusu festival alanı düzenlemesi ile birlikte çözümü sağlanmalı 3-Protokol oturma yerleri ile ilgili daha düzenli bir çalışma yapılmalı. 4- Ses düzeni daha iyi ve yeterli olmalı 5-Sahneye çıkan ekiplerin uyumlu ve yöresel kıyafetlerle sahneye çıkmaları sağlanmalı 6-Basının festivale ilgisini çekmeli ulusal ve diğer basında daha fazla yer alması sağlanmalı 7-Derneklerin Vakıfların kültürel ve tanıtım amaçlı standlar açması önerilmeli yeme içme işine girmemeleri kar amaçlı işler yapmaması tavsiye edilmeli 8-Güvenlik amaçlı ve düzeni sağlamak amaçlı paralı yapılan otopark sorununa daha farklı bir çözüm getirilmeli 9-Şiir Yarışması ile ilgili duyuruların erken yapılması ve ilgi çekici hale getirilmesi gerekiyor. 10-Köy gezileri devam ettirilmeli Bunlara ilave edilebilecek daha bir çok eksik bulabiliriz ancak yukarıda da belirttiğim gibi önemli olan maddi durumun karşılanıp altyapı hazırlanmasıdır.

2.ARGUVAN TÜRKÜ FESTİVAL PROGRAMI Program Sunuculuğunu sanatçı :Sema Şehnaz Yadigar yaptı Festivale Katılan Sanatçılar:Sebahat Akkiraz,Erdal Erzincan, Tolga Sağ, Mustafa Özarslan ,Aynur Doğan,Mercan Erzincan , Erol Köker ,Sema Şehnaz Yadigar,Muzaffer Özdemir, İhsan Güvercin , Fatma Şahin , Mehmet Balaban,Vahap Gültekin,Ali Özçelik,Cengiz Özkök, ,Abdullah Bakır ,Çobani (Gazi Kaya)Hüseyin Eren,Hacı Engüzel ,Sadık Yılmaz,Nilüfer Sarıtaş,Kamil Karakurt,Burhan Topal, Arguvan halk eğitim merkezi folklor ekibi Sıgırcıuşağı köyü derneği harman semah ekibi

Sanatçılarımız ücret almadan festivale katılmışlardır ulaşım giderleri karşılanmış olup bazı sanatçılarımız ulaşım ücretini dahi kendi karşılamıştır.Saz ekibi az miktarda bir ücret almıştır Arguvan halk eğitim merkezi folklor ekibi’nin masrafları karşılanmıştır.

PANEL KONUSU VE PANELİSTLER Paneli Gazeteci Mahmut Özdemir Yönetti Arguvan’ın Jeolojik Yapısı Doç. Dr. Zülfü Gürocak Arguvan’ın Kültürel ve Eğitim Yapısı Doç. Dr. Hasan Demirtaş Arguvan’ın Toplumsal Yapısı ve Hakları Eski Milletvekili Mustafa Yılmaz Arguvan’ın Göç ve Sosyolojik Durumu Eski Milletvekili İbrahim Aksoy

YAPILAN KÖY GEZİLERİ Yoncalı Köyü,Kınık Mezrası,Sığırcıuşağı Köyü’ne Gezi düzenlendi buralara komite olarak kiraladığımız minübüsler le gezi yaptık isteyen kişilerde özel arabaları ile gittiler yolların bozuk olması nedeni ile toplu taşıma yapılmasını uygun bulduğumuz gezide gezi yapılan köyler örnek misafirperverliklerini göstermişlerdir yoncalı köyü ve Kınık mezrasında misafirlere köylülerin hazırladığı kömbe,pasta,ayran,çay,ikramları yapıldı sığırcıuşağı köyünde yemek yenip konuşmalar yapılmıştır yöresel yiyecek vd.özellikler köylüler tarafından misafirlere örneklerle gösterilmiştir..

LİSE SALONUNDA 3 SİNEMA FİLM GÖSTERİLDİŞAİR,YAZAR VE SANATÇILAR İMZA SAATİNDE ESERLERİNİ İMZALADILAR

ŞEMSİ BELLİ ŞİİR YARIŞMASI ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Dereceye iki şiir birinci iki şiir ikinci ve bir şiir üçüncülük ödülüne layık görüldü Değerlendirme profesyonel Jüri tarafından yapılmıştır

1-Ali Ekber Gülbaş (Özledim şiiri)
1-Eftal Demireli (Bitmeyen ömür Şiiri)
2-Cengiz Özkök (Hasretinden ölmeden gel şiiri)
2-Büşra Petek (Hasret kaldım toprağıma şiiri)
3-Nazlı Bal (Gurbete bak şiiri)

Toplam 900.000.000-TL Para ödülü Şemsi Belli ailesi tarafından karşılanmıştır.

SPONSORLAR

KOMİTEYE KATKI SUNAN ARGUVAN VAKIFLAR VE DERNEKLERİ

ARGUVAN VE KÖYLERİ EĞİTİM KÜLTÜR VAKFI 5.000.000.000-TL,ARGUVAN MERKEZ DERNEĞİ 1.000.000.000-TL,ANKARA ARGUVAN DENEĞİ 1.000.000.000-TL,ALMANYA ARGUVAN DERNEĞİ 1.773.000.000-TL,ÇAYIRLI KÖYÜ DERNEĞİ 500.000.000-TL,ERMİŞLİ KÖYÜ DERNEĞİ 1.000.000.000-TL,EYMİR KÖYÜ DERNEĞİ 1.000.000.000-TL,KARAHÜYÜK KÖYÜ DERNEĞİ 500.000.000-TL,KINIK MEZRASI DERNEĞİ 1.000.000.000-TL,KIZIK KÖYÜ DERNEĞİ 1.000.000.000-TL,KOÇAK KÖYÜ DENEĞİ 300.000.000-TL,KONAKBAŞI KÖYÜ DERNEĞİ 300.000.000-TL,KOYUNCU KÖYÜ DERNEĞİ 500.000.000-TL,KÖMÜRLÜK KÖYÜ DERNEĞİ 1.000.000.000-TL,KURUTTAŞ KÖYÜ DERNEĞİ 500.000.000-TL,KUYUDERE KÖYÜ DERNEĞİ 1.000.000.000-TL,(MASEV) SÜLMENLİLER EĞİTİM VAKFI 1.000.000.000-TL,SIĞIRCIUŞAĞI KÖYÜ DERNEĞİ 1.000.000.000-TL,YAMAÇ KÖYÜ DERNEĞİ 1.000.000.000-TL,YAZIBAŞI KÖYÜ DERNEĞİ 1.000.000.000-TL,YONCALI KÖYÜ DERNEĞİ 1.000.000.000-TL.

KOMİTEYE KATKLI SUNAN SPONSORLAR DOGAN HOLDİNG 5.000.000.000 (SADIK KAYHAN)- ACIBADEM SAGLIK KURUMLARI ARGUVAN OLGUSU ÖZEL SAYISI’NIN ÇIKARTILMASI (SADIK KAYHAN)-KADIKÖY BELEDİYESİ ARGUVAN TÜRKÜLERİ KİTAP BASKISI VE SİNEVİZYON (SADIK KAYHAN)- MICHAEL ARMSTRONG BARKOVİZYON DVD (NİMET KARABULUT)-VELİ AGBABA (BELEDİYE BAŞKANLIĞINA BOYA VE DİĞER MLZ)- AKÇALI-WAGNER BOYA BOYA (KINIK MEZRASI DERNEĞİ) -MERBOLİN BOYA KALDIRIM BOYASI(SADIK KAYHAN)- DERVİŞ ADIGÜZEL 1.000.000.000 (ERSOY EREN)-BEYDAGI TURİZİM 500.000.000 (ERSOY EREN)-VİP MALATYALILAR 500.000.000 (ERSOY EREN)-ALATTİN ULUGÖL 750.000.000 (SADIK KAYHAN)-KAYHAN MATBAACILIK LTD ŞTİ (BAZI MATBAA İŞLERİ)- KAYRAL GÜVENLİK SİSTEMLERİ KAMERA KASETLERİ (RIZA KAYA)- ABBAS OTOMOTİV ABBAS ASLAN 500.000.000 (KARAHÜYÜK DERNEĞİ)- YUMUK TEKSTİL TİŞÖRT YAPIMI VE BASKISI (HÜSEYİN BEŞLİ)-

Arguvan Belediye Başkanlığına festival yapılmasına Katkı sunan kurum ve kuruluşların ve Arguıvanlı Esnafın Listesi Belediye Başkanlığındadır

Ersoy Eren

Kaynak: eymir.com

By Radyo Arguvan

Radyo Arguvan 2006 yılından beri aralıksız olarak yayın yapan ve Arguvan'ı ve Arguvan kültürünü tanıtmayı kendisine esas görev olarak gören Web Sitesidir. Radyo Arguvan adında anlaşılacağı üzere, Arguvan Türkülerinin yayınlandığı bir Radyo Sitesidir. Arguvan Türkülerinin yanında Halk Türküleri ve Özgürlük Türkülerinede yer vermektedir. Kültür ve Sanatta Halktan yana Tavır koymayı benimsemiştir.

  • https://radyo1.radyo-dinle.tc:7041
  • Radyo Arguvan